Regulament

CAPITOLUL I
ÎNFIINȚAREA, SCOPUL, LIMITELE ȘI MANAGEMENTUL SITULUI NATURA 2000 RÂUL OLT ÎNTRE MĂRUNȚEI ȘI TURNU MĂGURELE

integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Situl Natura 2000 ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele se suprapune parţial peste situl ROSPA0106 Valea Oltului Inferior și situl ROSPA0024 Confluența Olt- Dunăre.
Art. 2
Desemnarea sitului Natura 2000 ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele a avut la bază conservarea a 2 specii de mamifere, a 4 specii de amfibieni și reptile și a 2 specii de pești, toate enumerate în anexa II la Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică (Directiva Habitate), conform Formularului standard publicat în Anexa 4 a Ordinului ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1964/2007, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 3
Limitele ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele au fost aprobate prin Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1964/2007, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 4
Situl Natura 2000 ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele, va fi evidențiat în mod obligatoriu în planurile naționale, zonale și locale de amenajare a teritoriului și urbanism.
Art. 5
Situl Natura 2000 ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele nu este atribuit în administrare sau custodie conform legislației în vigoare.

CAPITOLUL II
REGLEMENTAREA ACTIVITĂȚILOR PE TERITORIUL SITULUI NATURA 2000 ROSCI0376 RÂUL OLT ÎNTRE MĂRUNȚEI ȘI TURNU MĂGURELE

Art. 6
Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, pe suprafața ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele nu sunt permise activități care pot genera un impact semnificativ fiind interzise activitățile care pot genera poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum și perturbări ale speciilor pentru care aria de interes comunitar a fost desemnată.
Art. 7
Managementul sitului ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele, va fi de tipul participativ – consultativ.
Art. 8
În conformitate cu legislația în vigoare, orice plan sau proiect susceptibil de a afecta într-un mod semnificativ ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele, individual sau în combinație cu ale planuri sau proiecte, va face obiectul unei evaluări adecvate. Planul sau proiectul se va putea implementa numai dacă în lumina concluziilor evaluării, implementarea acestuia nu va influența negativ integritatea sitului.
II.1 Reglementare activităților de silvicultură, vânătoare și pescuit
Art. 9
Pe suprafața fondului forestier aflat în ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele se vor efectua activitățile prevăzute în amenajamentele silvice sau studiile de amenajare, numai cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare și a prevederilor cuprinse în prezentul Regulament şi în Planul de management.
Art. 10
(1) Orice alte lucrări silvice exceptându-le pe cele prevăzute în amenajamentele silvice sau studiile de amenajare, se vor face în conformitate cu legislația specifică în vigoare numai cu avizul custodelui.
(2) Se interzice plantarea altor specii de arbori decât cei autohtoni pe terenurile care fac parte din fondul forestier iar pe terenurile din afara fondului forestier este nevoie de avizul autorităţii competente pentru protecția mediului. Excepție de la avizare fac speciile ornamentale de pe terenurile intravilane.
Art. 11
Administratorii de fond forestier cuprins în ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele au obligația de a pune la dispoziția administratorului ariei protejate toate documentele necesare verificării modului în care se respectă prevederile cuprinse în amenajamentele silvice.
Art. 12
Amenajamentele silvice pentru fondul forestier de pe raza sitului ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele se supun aprobării numai însoţite de avizul custodelui, în scopul punerii în concordanţă cu planul de management al sitului.
Art. 13
(1) Vânătoarea se desfășoară în conformitate cu legislația specifică în vigoare.
(2) În scopul avizării, administratorii fondurilor de vânătoare de pe suprafața ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele, au obligația de a depune la autoritatea competentă pentru protecția mediului spre autorizare cotele de recoltă aprobate pentru fiecare sezon de vânătoare.
(3) Administratorii fondurilor de vânătoare de pe teritoriul ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele, au obligația de a invita custodele să participe la acțiunile de evaluare anuale.
(4) Administratorii fondurilor de vânătoare au obligația de a transmite la autoritatea competentă pentru protecția mediului rezultatele evaluărilor anuale pentru fondurile de vânătoare cuprinse în ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele.
(5) Câinii utilizați în activitățile de vânătoare vor deține documente care să ateste efectuarea vaccinărilor obligatorii.
Art. 14
Repopularea cu pește a corpurilor de apă aflate pe teritoriul ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele, se va face numai cu specii autohtone cu respectarea tuturor cerințelor prevăzute de legislația în vigoare.
II.2 Reglementarea activităților agro-pastorale
Art. 15
Responsabilitatea exploatării coerente a pajiștilor cuprinse în ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele, revine proprietarilor acestora. Se va urmări întreținerea terenurilor prin pășunare sau cosire tradițională. Curățirea terenurilor cu ajutorul focului este strict interzisă.
Art. 16
Gospodărirea pajiştilor se supune următoarelor recomandări:
a) să nu fie arate, discuite, scarificate, supraînsămânţate,
b) să nu fie folosite îngrăşăminte chimice, amendamente şi substanţe de protecţie a plantelor,
c) să nu fie folosite utilaje de cosit rotative;
d) cositul se va realiza de la interiorul spre exteriorul parcelei;
e) la marginea fiecărei parcele se va menţine o bandă necosită sau nepăşunată lată de 3 m;
f) dacă nu sunt păşunate, să fie cosite cel puţin o dată pe an, dar numai după data de 1 august;
g) să fie păstraţi arborii solitari sau pâlcurile de arbori existenţi;
h) să fie păstrate aliniamentele de arbori şi arbuşti de la marginea parcelelor;
i) îndepărtarea tufărişului se va realiza în perioada 1 august – 28 februarie, cu menţinerea pe suprafeţe a minim 5%, maxim 10% tufăriş.
Art. 17
(1) Stânele sau adăposturile zootehnice ce vor fi amplasate pe suprafaţa ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele vor respecta recomandările custodelui.
(2) Locurile de târlire nu vor fi amplasate la mai puțin de 150 de metri de apele curgătoare sau stătătoare de pe suprafața ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele.
Art. 18
Cultivarea terenurilor arabile se supune următoarelor restricții:
a) să nu fie folosite îngrăşăminte chimice interzise de legislația în vigoare, amendamente şi substanţe de protecţie a plantelor din grupe cu toxicitate mare, sau care pot afecta mediul acvatic,
b) să nu fie incendiată vegetaţia, nici resturile vegetale de pe terenurile agricole din interiorul sitului și la o distanță de minim 1000 de metri de acesta.
c) să nu se afecteze regimul hidrologic al terenurilor, prin drenare, desecare,
d) să fie păstraţi arborii solitari sau pâlcurile de arbori existenţi;
e) să fie păstrate aliniamentele de arbori şi arbuşti de la marginea parcelelor;
f) să fie păstrată o bandă nearată de minim 6 m de la malul habitatelor acvatice -râuri, pâraie sau umede.
Art. 19
Pe suprafața ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele cultivarea plantelor modificate genetic este interzisă.
Art. 20
Colectarea intensivă a fructelor de pădure, ciupercilor și melcilor de pe teritoriul ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele se va face doar în baza autorizație de recoltare capturare emisă de autoritatea competentă pentru protecţia mediului.
II.3 Reglementarea activităților de construcţii
Art. 21
Realizarea oricărui fel de construcții -clădiri, infrastructură rutieră, canalizări, rețele de utilități – în extravilanul localităţilor se face cu respectarea legislației în vigoare.
Art. 22
Construcţiile ce se vor realiza pe teritoriul ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele, în extravilanul localităţilor vor respecta arhitectura locală. În exteriorul acestor clădiri vor fi folosite materiale tradiţionale culori armonizate cu culorile naturale. Este interzisă utilizarea unor culori stridente, care nu se integrează în peisaj.
Art. 23
Proprietarii sau administratorii obiectivelor care utilizează surse de apă pe teritoriul ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele sunt obligaţi să asigure debitele de servitute conform legislaţiei în vigoare, astfel încât să nu fie afectate direct sau indirect ecosistemele sau comunităţile locale.
II.4 Reglementarea activităților de turism şi reguli de vizitare
Art. 24
În ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele sunt permise activităţile de turism şi educaţie, cu respectarea regulilor de vizitare potrivit prezentului regulament.
Art. 25
Pe teritoriul ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele accesul turiştilor se face prin intermediul traseelor turistice marcate.
Art. 26
Sunt interzise degradarea panourilor turistice, a indicatoarelor, refugiilor, adăposturilor sau a oricăror alte construcții sau amenajări realizate pentru administrarea ariilor protejate;
Art. 27
(1) Camparea pe teritoriul ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele este permisă pe domeniul public sau pe domeniul privat, cu acceptul proprietarului sau administratorului acestuia și cu respectarea legislației în vigoare.
(2) Este interzisă săparea de şanţuri în jurul corturilor sau utilizarea oricăror materiale de origine vegetală sub corturi.
(3) Este interzisă perturbarea liniștii pe traseele turistice, în locurile de campare sau în alte zone naturale unde ar putea deranja alte persoane sau fauna sălbatică.
(4) Camparea în afara perimetrelor permise se poate face numai în următoarele situaţii:
a) pentru activitate de cercetare,
b) pentru voluntarii care lucrează pe teritoriul ariei.
Art. 28
(1) Pe suprafaţa extravilană a ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele este interzisă utilizarea focului deschis cu excepţia focurilor aprinse la stâne, case de vacanță sau în locurile de picnic aprobate.
(2) În locurile de campare este permisă aprinderea unui foc de tabără de dimensiuni reduse, cu respectarea regulilor de prevenire şi stingere a incendiilor și nu la mai puțin de 50 de metri de pădure.
Art. 29
Organizarea de competiţii sau manifestări de grup de orice fel care presupun accesul pe extravilanul localităților, pe suprafața ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele se face numai cu aprobarea custodelui.
Art. 30
(1) Pe teritoriul ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele este interzisă abandonarea deșeurilor de orice fel. Turiștii au obligația de a evacua deșeurile pe care le generează pe timpul vizitării.
(2) Este interzisă degradarea oricăror exemplare ale speciilor de plante și animale de interes conservativ prezente pe suprafața ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele.
Art. 31
Sunt interzise orice alte activități turistice care pot să genereze poluare sau deteriorarea habitatelor, precum și disturbări ale speciilor de pe suprafața ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele.
Art. 32
Toate panourile amplasate pe suprafața ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele, vor avea un caracter unitar. În construcția lor se vor utiliza, pe cât posibil, materiale naturale – lemn, piatră și vor deține inscripția siglei Siturilor Natura 2000.
Art. 33
(1) Accesul cu mijloace de transport motorizate în afara drumurilor publice este permis, cu justificare, doar personalului, echipelor ISU aflate în timpul intervențiilor,
(2) Excepție de la această regulă fac deținătorii de locuințe și utilajele agricole. Excepția se aplică numai pe traseul normal, adică pe porțiunea dintre drumul public cel mai apropiat și locul de destinație.
(3) Utilizarea mijloacelor de transport motorizate -ATV-uri, motociclete, motorete, autovehicule offroad etc.- în scop de agrement pe suprafața ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele, în afara drumurilor publice este strict interzisă.
II.5 Reglementarea activităților de cercetare științifică
Art. 34
Cercetarea științifică din ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele, va fi orientată cu precădere spre conservarea speciilor de interes comunitar pentru care a fost declarată această arie protejată.
Art. 35
Rezultatele cercetărilor şi monitorizării speciilor de interes naţional şi comunitar, se vor pune la dispoziția custodelui pentru actualizarea periodică a bazelor de date în vederea îmbunătăţirii sistemului-suport de asistare a deciziilor în domeniul ariilor naturale protejate şi de raportare către instituţiile naţionale şi internaţionale.
Art. 36
Orice studii de cercetare științifică în care se planifică activități de exploatare a resurselor naturale pe suprafața ROSCI0376 Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele se supun avizării de către autoritatea competentă pentru protecția mediului.
Art. 37
În cazul apariţiei unor specii invazive de plante şi animale, care periclitează integritatea ecosistemelor, se vor lua măsuri de stopare şi de eliminare a acestora pe baza documentaţiilor.
II.6 Reglementarea serviciilor publice speciale
Art. 38
Intervențiile echipajelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Jandarmeriei Române, Administrației Naționale ”Apele Române”, Gărzii Naționale de Mediu, care sunt alertate în urma unor incidente care pot genera impact asupra mediului trebuie să fie comunicate în cel mai scurt timp custodelui ariei naturale protejate.
II.7 Finanţarea activităţilor
Art. 39
Finanţarea activităţilor se poate face din:
a) Proiecte întocmite de administratorul ariei naturale protejate sau în parteneriat şi finanţate prin programe locale, naţionale, comunitare, sau internaţionale;
b) Fonduri publice provenite din bugetul de stat sau al autorităţilor publice locale;
c) Din subvenţii, donaţii, sponsorizări sau contribuţii.

CAPITOLUL III
PROCEDURA DE AVIZARE A ACTIVITĂŢILOR DESFĂŞURATE PE TERITORIUL
ROSCI0376 RÂUL OLT ÎNTRE MĂRUNȚEI ȘI TURNU MĂGURELE

Art. 40
Desfăşurarea activităţilor, avizarea planurilor, proiectelor care ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra sitului se va face doar cu avizul custodelui, conform legislaţiei în vigoare.

CAPITOLUL IV
SANCŢIUNI

Art. 41
Încălcarea dispoziţiilor prezentului Regulament atrage după sine răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare.
(1) Pentru încălcarea prevederilor prezentului Regulament, se aplică sancţiunile prevăzute de aceasta în legislaţia naţională în vigoare, care pot antrena răspunderea civilă, materială, contravenţională sau penală după caz.
(2) Sancțiunile privind încălcarea prezentului Regulament se pot aplica atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.
Art. 42
Încălcarea prevederilor legale se constată sancţionează potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, de către persoanele împuternicite prin acte normative specifice.

CAPITOLUL IV
DISPOZIŢII FINALE

Art. 43
Regulamentul sitului va fi adus la cunoştinţa tuturor factorilor interesaţi şi a publicului prin publicarea pe pagina web.
Art. 44
Situl va fi evidenţiat în mod obligatoriu în planurile naţionale, zonale şi locale de amenajare a teritoriului şi urbanism.
Art. 45
Regulamentul sitului poate fi modificat de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, la propunerea Custodelui.

Înapoi sus