Planul de management al unei arii naturale protejate în general (sit Natura 2000 sau rezervație naturala) reprezintă un document strategic pe termen lung.
Comisia Europeana promovează în mod constant realizarea unui management eficient al siturilor Natura 2000, atât pentru asigurarea unei stări de conservare favorabila a habitatelor și speciilor, cât pentru crearea unui cadru general de analiza a compatibilității diverselor activități viitoare (planuri și proiecte) cu obiectivele de conservare.
- Conform Art.6 (1) din Directiva Habitate, Planul de management – reprezintă una dintre formele practice pe care le pot lua măsurile de conservare favorabila.
- Conform Art. 34 din OUG nr. 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin intermediul Legii nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, Planul de management – este definit ca fiind „documentul care descrie și evaluează situația prezenta a ariei naturale protejate, definește obiectivele, precizează acțiunile de conservare necesare și reglementează activitățile care se pot desfășura pe teritoriul ariilor, în conformitate cu obiectivele de management”.
Planul de management estenecesar nu doarpentru ca estecerutprinlegislația in vigoare, darsipentru ca acesta:
- furnizează informațiile de baza și descrierea ariei protejate;
- identifica politica de management ce trebuie urmata in aria protejata, obiectivele ce trebuie atinse și managementul necesar pentru atingerea obiectivelor;
- anticipează conflictele potențiale și sugerează cele mai bune cai de rezolvare a lor;
- implementează politicile și strategiile curente, identifica nevoile de monitorizare necesare pentru măsurarea eficientei managementului;
- reprezintă un ghid pentru personalul nou și garantează continuitatea unui management eficient;
- reprezintă un instrument de comunicare și educație;
- evidențiază daca managementul este efectiv și eficient;
- promovează recunoașterea unui set de valori a biodiversității/ariei protejate locale; si
- definește cui i se adresează activitatea de planificare și management.
Planul de management nu este un document static, ci o strategie de management durabil pe termen lung care trebuie permanent monitorizata, reevaluata si actualizata/ revizuita.
Planul de management al sitului Natura 2000 ROSCI0376 Râul Olt între Mărunţei şi Turnu Măgurele:
- a fost realizat prin intermediul proiectului “Râul Olt între Mărunței și Turnu Măgurele – Management și Biodiversitate”, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și de la Bugetul de stat al României, în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu POS Mediu 2007-2013, și
- a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 1.199/28-iunie-2016 privind aprobarea Planului de management şi a Regulamentului sitului Natura 2000 ROSCI0376 Râul Olt între Mărunţei şi Turnu Măgurele.
Planul de management al sitului Natura 2000 ROSCI0376 Râul Olt între Mărunţei şi Turnu Măgurele reprezinta informații publice si poate fi consultat pe pagina web a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), la adresa:
http://www.anpm.ro/documents/27905/9243371/Plan+de+management+OLT+variant%C4%83+lung%C4%83.pdf/5ff5a34a-26fd-4abf-82e8-99b1a5cada40
Planul de management al sitului Natura 2000 ROSCI0376 Râul Olt între Mărunţei şi Turnu Măgurele reprezinta documentul care descrie şi evaluează situaţia prezentă a ariei naturale protejate, defineşte obiectivele, precizează acţiunile de conservare necesare şi reglementează activităţile care se pot desfăşura pe teritoriul ariilor, în conformitate cu obiectivele de management.
In cadrul Planului de management au fost definite 6 teme de management, cu obiective si masuri/actiuni specifice, care sa contribuie la asigurarea managementului ariei naturale protejate/starii de conservare a speciilor pentru care a fost desemnata aria naturala protejate, si anume:
- conservarea şi managementul biodiversităţii – al speciilor de interes conservativ şi al habitatelor lor;
- inventarierea/evaluarea detaliată şi monitoringul biodiversităţii;
- administrarea şi managementul efectiv al Sitului Natura 2000 şi asigurarea durabilităţii managementului;
- comunicare, educaţie ecologică şi conştientizarea publicului;
- utilizarea durabilă a resurselor naturale;
- turismul durabil – prin intermediul valorilor naturale şi culturale.